Islam En koran

Gebedstijden in de Koran

Gebedstijden in de Koran

In tegenstelling tot wat algemeen wordt gedacht, komt de dag voor de nacht. Allah de Almachtige zegt:

لَا الشَّمْسُ يَنبَغِي لَهَا أَن تُدْرِكَ الْقَمَرَ وَلَا اللَّيْلُ سَابِقُ النَّهَارِ وَكُلٌّ فِي فَلَكٍ يَسْبَحُونَ

“De zon kan de maan niet vangen en de nacht kan de dag niet overtreffen [1*]. Allebei leggen een andere baan” (Yasin 36/40)

Omdat de nacht de dag niet kan overtreffen, begint de nieuwe dag met de zonsopgang. Daarom is het eerste gebed in de twee verzen die de tijden van de verplichte gebeden beschrijven het middaggebed.

وَأَقِمِ الصَّلَاةَ طَرَفَيِ النَّهَارِ وَزُلَفًا مِنَ اللَّيْلِ إِنَّ الْحَسَنَاتِ يُذْهِبْنَ السَّيِّئَاتِ ذَلِكَ ذِكْرَى لِلذَّاكِرِينَ

Bid op twee delen van de dag en ‘s nachts dicht bij de dag. Omdat goede daden (gebeden) slechte daden verwijderen. Dit is een herinnering voor degenen die tot bezinning zullen komen.” (Hud, 11/114)

Zijde (طرف) betekent een van de delen van iets [2]. “Twee kanten van de dag” betekent de twee delen ervan. Zoals te zien is in het onderstaande vers, is het eerste deel van het gebed de middagtijd wanneer de zon naar het westen verschuift. De tweede is de tijd van het middaggebed. Deze twee tijden bestaan ​​in alle culturen.

In de tekst van het vers staat het woord zulef (زلف), wat het meervoud is van zulfa (زلفة), wat “nabijheid” betekent. In het Arabisch geeft het meervoud ten minste drie dingen aan. “زُلَفًا مِّنَ اللَيْل = zulfes van de nacht” in het vers zijn ten minste drie tijden van de nacht dicht bij de dag. Dit zijn de avond-, nacht- en ochtendgebeden die tekenen van de dag dragen.

De nacht is in drieën verdeeld; Het eerste deel is de tijd van het avond- en nachtgebed. Het begint met het ondergaan van de zon en duurt tot de duisternis valt (gaseku’l-leyl). Het tweede deel is de tijd van het tahajjud-gebed, het duurt van gaseku’l-leyl tot zonsopgang. Dit wordt middernacht (نصف الليل) of midden in de nacht (وسط الليل) genoemd. Het derde deel is de tijd van het ochtendgebed, dat begint met de dageraad. Vanaf dit moment beginnen de verboden voor het vasten. Het ochtendgebed wordt verricht tot zonsopgang.

Het avondgebed wordt verricht vanaf de zonsondergang tot het verdwijnen van het rood aan de westelijke horizon. Daarna begint de tijd voor het nachtgebed. Het gaat door totdat de witheid van de westelijke horizon verdwijnt en het donker wordt. Als het donker wordt, is het eerste deel van de nacht dicht bij de dag voorbij.

Abdullah b. Omar zei: “We zaten op een avond en wachtten op de Boodschapper van Allah, sallAllahu ‘alayhi wa sallam, op het nachtgebed. Hij kwam toen één derde van de nacht voorbij was of later. Ik weet niet of hij een baan had of niet. Hij zei: “Wacht je  

1

op dit gebed? Als het niet zwaar was voor mijn Ummah, had ik ze het op dit uur laten leiden.” Toen bestelde hij de muezzin en bracht de iqama [3].

Als het nachtgebed niet voor het donker wordt verricht, zal het moeilijk zijn voor degenen die naar de moskee komen om naar huis terug te keren.

Het tweede vers over dit onderwerp is:

أَقِمِ الصَّلَاةَ لِدُلُوكِ الشَّمْسِ إِلَى غَسَقِ اللَّيْلِ وَقُرْآَنَ الْفَجْرِ إِنَّ قُرْآَنَ الْفجْرِ كَانَ مَشْهُودًا

“Voer je gebed continu en volledig uit, vanaf de zonsondergang (naar het westen draaiend) tot de dageraad van de nacht, en wanneer de lichten van de dageraad zich verzamelen. Clustering is zichtbaar in het ochtendlicht. ” (Isra 17/78)

Volgens dit vers is het eerste gebed het middaggebed, dat begint wanneer de zon naar het westen verschuift, dat wil zeggen, wanneer de zon over de meridiaan van onze locatie gaat. Aangezien het vorige vers het verplicht stelt om twee gebeden te verrichten voordat de zon ondergaat, wordt het noodzakelijk om na het middaguur nog een gebed te verrichten. Dit is de namiddag tussen de middag en de avond. Aangezien het teken dat de middag en de namiddag scheidt niet duidelijk in de Koran wordt vermeld, heeft onze Profeet deze twee gebeden de een na de ander gecombineerd indien nodig.

Ghasak (غسق) is de tijd waarop de tweede dageraad ondergaat en de duisternis intenser wordt [65]. Op dit moment is de zon 18˚ onder de horizon gedaald, de westelijke horizon verschilt niet van andere horizonten, sterrenhopen zijn ontstaan, de lucht is afgekoeld en het midden van de nacht is begonnen.

Als de nacht niet voor het midden van de nacht zou eindigen, zou het moeilijk zijn om na Isha naar huis terug te keren van de moskee op plaatsen waar de wegen niet verlicht zijn. Abdullah b. Omar zei: We zaten op een avond en wachtten op de Boodschapper van Allah, sallallahu alaihi wa sallam, op het nachtgebed. Hij kwam toen één derde van de nacht voorbij was of later. Ik weet niet of hij een baan had of niet. Hij zei: “Wacht je op dit gebed? Als het niet zwaar was voor mijn Ummah, had ik ze het op dit uur laten leiden.” Toen beval hij de muezzin en bracht de iqamah [66].

“De tijd van het vallen van de avond is totdat de dageraad valt, en de tijd van het vallen van de avond is tot middernacht [67]”.

De echte betekenis van Ğasak is koelte. Op dit uur trekken de wezens zich terug in hun nesten en rusten. Deze betekenis van het woord stelt ons in staat om de tijd van Isha op witte nachten te bepalen. De uitdrukking “tot het verduisteren van de nacht” in het vers geeft de tijd aan tussen de zonsondergang en het volledig verdwijnen van het licht aan de westelijke horizon totdat de duisternis volledig valt. Dit is de laatste tijd van het nachtgebed zoals hierboven vermeld. Avondgebed is daarvoor. Aangezien het teken dat de avond en het vallen van de nacht scheidt, niet wordt genoemd in de Koran, heeft onze Profeet deze twee tijden gecombineerd.

Volgens de grote geleerden van de vier madhhabs duurt de tijd van het vallen van de

2

avond tot het donker wordt. As-Serahsi, een van de Hanafi’s, zegt: “Imam Mohammed zei in al-Kitab dat de tijd van het vallen van de avond tot middernacht is.” [4]

Middernacht is hier de tijd van donker worden tot zonsopgang.

Imam Shafii zei: “De laatste keer van Isha is totdat het eerste derde deel van de nacht voorbij is. Wanneer dit deel van de nacht verstrijkt, verstrijkt de tijd voor gebed. Alle overleveringen van de Profeet (vzmh) geven niets anders aan dan de tijd die is verstreken na deze tijd.”[5]

Volgens zijn zoon Abu’l-Fadl, Ahmed b. Hanbal zei: “Als de dageraad verdwijnt, begint de tijd van Isha… de laatste tijd is één derde van de nacht voor sommige mensen en middernacht voor anderen.”[6]

Deze weergave is hetzelfde als de bovenstaande weergaven. Het concept van drie delen van de nacht werd echter onbegrijpelijk toen de mening onder onze geleerden was dat de dag zou beginnen met de dageraad wijdverbreid.

Ibnu’l-Qasim zei: We vroegen Imam Malik, “Ze stellen het gebed uit tot één derde van de nacht”; hij veroordeelde hem heftig, alsof hij zei: “Ze moeten het doen zoals de mensen doen.” Hij leek het leuk te vinden wat mensen deden. Ze verrichten het nachtgebed nadat de rode dageraad is verdwenen. Hij zei: “De Boodschapper van Allah, vrede en zegeningen zij met hem, Abu Bakr en Omar wachtten niet zo lang.” [7]

De latere geleerden van deze sekten verlengden de tijd van het nachtgebed tot het ochtendgebed zonder op enig bewijs te vertrouwen. Echter, aangezien mensen zullen gaan liggen en rusten tussen het nachtgebed en het ochtendgebed, mag niemand op dit moment gestoord worden. Allah de Almachtige zegt:

“Gelovigen! De gevangenen tot uw beschikking en uw kinderen die de puberteit nog niet hebben bereikt, laat ze je toestemming vragen voor het ochtendgebed, wanneer je je kleren uittrekt tijdens de middagrust, en wanneer ze je binnenkomen na het nachtgebed. Dit zijn de drie keren dat je naakt kunt zijn. Afgezien van deze tijd, rust er geen zonde op jou of hen. Ze zijn van jou, je gaat om ze heen. Dit is hoe Allah Zijn verzen aan jou uitlegt. Allah weet, hij neemt de juiste beslissingen

Als je kinderen de puberteit bereiken, laat ze dan om toestemming vragen, net zoals hun voorgangers (altijd) om toestemming vroegen. Dit is hoe Allah Zijn verzen aan jou uitlegt. Allah weet dat hij de juiste beslissingen zal nemen.” (Nu 24/58-59)

Onze Profeet werd elke nacht wakker na een beetje slaap en verrichtte het tahajjud-gebed. Omdat Allah de Almachtige hem het volgende bevel heeft gegeven:

وَمِنَ اللَّيْلِ فَتَهَجَّدْ بِهِ نَافِلَةً لَّكَ عَسَى أَن يَبْعَثَكَ رَبُّكَ مَقَامًا مَّحْمُودًا

“Als extra plicht voor jou, je staat één deel van de nacht op om te bidden (uit je slaap). Misschien zal jouw Heer je tot een zeer goede rang verheffen, de rang van Mahmud.” (Isra 17/79)

Elke moslim kan dit gebed verrichten. Het is overgeleverd dat onze Profeet zei:

3

أَفْضَلُ اَلصَّلَاةِ بَعْدَ اَلْفَرِيضَةِ صَلَاةُ اَللَّيْلِ

“Het meest deugdzame gebed na de verplichte gebeden is het nachtgebed.”[8]

De tijd van het ochtendgebed begint met een duidelijk beeld dat naar voren komt als de dageraad aanbreekt en de lichten aan de horizon intenser worden. Op dit moment is het duidelijk dat de dag nadert. Dit is de derde zulf. Het gaat door tot de zon opkomt.

In het 78ste vers van Isra wordt de ochtendtijd uitgedrukt als de Koran al-Fajr. De Koran (قرآن) betekent “verzamelen en verzamelen” in het Arabisch [9]. De uitdrukking قَرَأتُ الشيء قرآنا betekent “Ik heb het ene verzameld” en “Ik heb het één aan het ander toegevoegd”. قرأت الكتاب قراءة وقرآنا = “Ik heb het boek gelezen” is hetzelfde. Want lezen is woorden aan elkaar toevoegen. Het laatste boek wordt de Koran genoemd omdat het alle verzen samenbrengt die zijn geopenbaard. De bijeenkomst bij zonsopgang is de bijeenkomst van lichten van verschillende kleuren en tinten die van de zon komen. Aangezien de bijeenkomst tot zonsopgang duurt, wordt dit allemaal de tijd van een enkel gebed.

In de hadiths van onze Profeet is het eerste gebed het middaggebed en het laatste gebed is het ochtendgebed. Volgens wat Ibn Abbas (r.a) overleverde, zei de Boodschapper van Allah over gebedstijden:

“Gabriel heeft twee keer als imam voor mij gediend in de buurt van de Kaaba. In de eerste leidde hij het middaggebed toen de schaduwen zo groot waren als een schoenriem. Daarna leidde hij de middag toen alles zo veel was als zijn schaduw. Hij leidde het avondgebed op het uur dat de zon onderging en de vastende iftar had. Op het uur dat de dageraad (de roodheid van de westelijke horizon) verdween, bad hij het nachtgebed. Hij leidde ook het ochtendgebed bij het ochtendgloren, toen het verboden was om te eten en te drinken voor degenen die aan het vasten waren.

Toen Gabriël voor de tweede keer imam werd, leidde hij gisteren het middaggebed in de middagtijd, toen de schaduw van alles zo groot was als zijn eigen lengte. Hij leidde de middag toen de schaduw van alles twee keer zijn eigen schaduw was. Daarna leidde hij het avondgebed op het tijdstip van de eerste dag. Toen leidde hij het nachtgebed één derde van de nacht voorbij was (حِينَ ذَهَبَ ثُلُثُ اللِيْلِ). Hij leidde ook het ochtendgebed als het licht was. Toen wendde Gabriël zich tot mij en zei: “O Mohammed, dit is de tijd van aanbidding van de profeten voor u. De tijd van aanbidding ligt tussen deze twee tijden. [10]”

Prof. Dr. Abdulaziz Bayindir


Instagram has returned empty data. Please authorize your Instagram account in the plugin settings .
de German
X