Islam En Koran

Het geluksspel

Het geluksspel

 
Vraag: “Ben je na de islam verbannen van het winnen van de loterij en andere kansspelen?”
Antwoord: “Jezelf binden aan iets waarvan het resultaat niet te overzien is en dus simpelweg bezittingen verliest of gemakkelijk veel goederen op deze manier wint, is verboden. Mensen die backgammon, blackjack of andere kansspelen spelen, verdienen uiteindelijk geld voor deze spellen zonder te weten wie er zonder enige moeite zal winnen of winst zal maken. Hetzelfde geldt voor het loterijspel. Een deel van het geld dat wordt gegeven om deel te nemen aan het spel, zal worden besteed aan de organisatoren van het spel. De rest wordt verdeeld onder de telinehmakers die veel tekenen of die echt raden, zoals in het loterijspel.
De Arabieren uit de pre-islamitische tijd hadden ook een kansspel vergelijkbaar met de loterij van vandaag, waar ze trots op waren. Ze slachtten bijvoorbeeld een kameel en verdeelden die in 28 kavels. De deelnemers betaalden de kameel en maakten onderling een loterij. Ze hadden tien pijlen. Drie ervan waren klinknagels en zeven van hen winnaars. Deze pijlen werden in een zak gestopt en een vertrouwde scheidsrechter tekende een pijl voor elke deelnemer. De verliezers kregen geen aandeel. De winnaars verdeelden hun aandelen aan de armen. Islam noemde dit een gok en verbood het. (Muhammed Hamdi Yazir, ‘The True Religion, the Language of the Koran’, Volume 1, pp. 764-765)
Hoewel het om goede doelen of charitatieve doeleinden gaat, zijn gokken en lotto niet toegestaan. Dit zou vergelijkbaar zijn met donaties van dansen, balletten of modeshows door halfnaakte vrouwen. Zelfs als het doel goed is, is de gebruikte route onjuist. In de islam heeft het voorkomen van kwaad de voorkeur boven het bereiken van het goede. Dit is in principe in de islamitische wet, het voorkomen van slechte daden is beter dan het borgen van gewortelde voordelen . Dat betekent, het elimineren van de slechte komt voordat het verkrijgen van voordelen. ‘
Dus, na de islam zijn spellen zoals de lotto niet toegestaan. “

Fikret Hekim

Voeg opmerking toe