Islam En Koran
Wat moet ik doen als ik niet zeker weet of ik nog steeds Wudu heb?

Wat moet ik doen als ik niet zeker weet of ik nog steeds Wudu heb?

vraag:

Soms heb ik sterke winderigheid tijdens het gebed. Ik probeer de krampen te onderdrukken. Eigenlijk ben ik er zeker van dat ik geen wind heb gelaten, maar vanwege de sterke krampen, voel ik een tintelend gevoel en twijfel ik of ik mijn wudu moet vernieuwen of niet. Hoe moet ik in zo’n geval handelen en mezelf beveiligen?

antwoord:
Als je zeker weet dat je geen wind hebt verlaten, dan moet je zeker je gebed voortzetten, omdat in de islamitische jurisprudentie het principe is dat twijfels de waarheid niet opheffen (Mejelle,: Artikel 4). Ze mogen hier niet toegeven en moeten beslist blijven bidden. Anders word je het slachtoffer van de waswasa, de influisteringen van de duivel, die je leven tot een kwelling zouden maken. Dus luister niet naar deze gefluister.

Fikret Hekim

Voeg opmerking toe